Gunnerside Expedition Experience
Hardangervidda, Noorwegen
februari-maart
Laat je e-mail adres achter. Krijg als eerste de tocht info voor 2020.
Dag 1 verzamelen wij ons vroeg op Schiphol hiervandaan vertrekt de KLM vlucht naar Oslo.
Met de trein en taxi gaan we via Oslo Centraal naar Geilo station en naar de Sollstugen Berghut. Hier overnachten we de eerste nacht. Na aankomst in de hut rond 17:00 een korte inspectie van het materiaal en dan aan het diner. ’s Avonds relaxed bijpraten met een biertje en klaar maken voor de expeditie die gaat komen.
Dag 2 ontbijten we in de hut. We maken een lunchpakket klaar en om 09:00 staan we gereed voor vertrek. 15 kilometer ligt er voor ons. We slapen die avond in een tent op het meer Stryken. De dropzone van het Gunnerside team uit 1942.
Dag 3 gaan we via de Jansbu hut door met de tocht. De stijging die we gisteren hadden om het gebied in te komen is minder. Het is nu voornamelijk vlak en meren gebied. Om 17:00 slaan we kamp op en gaan de branders aan voor het avond eten.
Dag 4 Een vlakke dag. De hele dag over een meer lopen. Betere omstandigheden zijn bijna niet denkbaar. Als er nu maar geen storm is, geen white-out komt en de temperatuur aangenaam is. In de Hardangervidda is dit zeer onvoorspelbaar. Een relaxdag? Vast niet…
Dag 5 komen we langs de Svensbu hut. De hut waar team Swallow in heeft geschuild. Historische grond dus. Vanuit de hut gaan we Zuid-zuid-oost. Op naar ons doel. Vemork.
Dag 6 lopen we verder en komen onder andere langs de Langesjå hut aan het Langesjå meer. Met nog 1 dag te gaan is het doel bijna bereikt. Maar we zijn er nog niet. Net als de ECO heeft de Hardangervidda altijd wel een verassing in petto.
Dag 7 merk je dat het dal in zicht komt. De route gaat langzaam naar beneden. Er is weer wat bos zichtbaar en we zetten de tent op in de buurt van de bewoonde wereld. Maar ondanks dat blijven we natuurlijk onder de radar opereren.
Dag 8 komen we in de ochtend aan bij de Rjukan Fjellstuge. Onze overnachtingsplek voor die avond. Hier laten we onze sleeën achter en vervolgen onze weg richting ons doel. De Zwaarwaterfabriek van Vemork. Via de saboteursroute bereiken we deze fabriek. We hoeven deze niet meer onschadelijk te maken. De fabriek is ontmanteld en sinds enige jaren een prachtig museum over de geschiedenis van deze plek. Uiteraard brengen we een bezoek aan het museum. ’s Middags nemen we de bus naar de Fjellstuge om daar van het avond eten te genieten. We drinken een biertje. Genieten na van een prachtige tocht, van de historie die we samen hebben en van onze kameraadschap. Alle individuen verbonden door onze gemeenschappelijke basis. De groene baret.
Dag 9 staat om 09:00 de taxi voor ons klaar die ons met al onze spullen naar Rjukan brengt. Hier nemen we de bus naar Lysaker. Daarvanuit de trein naar het vliegveld waar om 17:00 de KLM vlucht vertrek naar Nederland. Om 18:55 landt de KLM en enige tijd later nemen we afscheid van elkaar.
Op naar nieuwe avonturen.
20 Jaar ervaring. Waaronder meerdere tochten in Zweden, Noorwegen & Finland. Oversteek van de Botnische golf en de ijskap van Groenland.
Voorbereiding
We ontmoeten elkaar één keer voor de tocht.
Dan krijg je uitleg over de materialen en buigen we ons over de kaart. Met thee en koffie wordt de tocht besproken en indien mogelijk zetten we de tent op.
Conditie
Het goede nieuws. Het is minder zwaar dan de ECO.
Maar… De tocht is zwaarder dan een beginnerstocht. We verplaatsen 15 kilometer per dag. Iedereen heeft zijn eigen slee met daarin 25 kilo aan bagage. Onze snelheid zal ongeveer 2 tot 2,5 kilometer per uur zijn. Dus je bent dagelijks tussen de 7 en 8 uur fysiek inspannend bezig. Vergelijk dit met een dagafstand lopen van 20 kilometer met een dagrugzak van 10 kilo en dat 6 dagen achter elkaar.
Als je dat aankunt. Dan kan je dat toerlanglaufen met slee achter je aan zeker ook aan.
Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Henk-Jan Geel.
Veiligheid
Tijdens de tocht bevinden we ons in onbewoond gebied. In geval van nood is onze positie door de reddingsdiensten altijd te bereiken met een sneeuwscooter.
De gids heeft communicatiemiddelen en zowel digitale (GPS) als analoge (Kompas) navigatie bij zich.
De gids heeft een opleiding in Wilderness Advanced First Aid.
Na je aanmelding neem ik contact met je op.